Visdomstænder

Hvad er visdomstænder? 

Visdomstænder er et levn fra fortiden, og de er ikke til nogen stor gavn i dag. Dette skyldes, at mennesket i fortiden havde langt mere brug for tænderne, samtidig med at de havde et større slid på deres tænder end vi har i dag. Med tiden er menneskets kæber blevet mindre og mindre, hvorfor der ofte ikke er plads til visdomstænderne. Derfor kan de også give anledning til problemer hos nogen patienter. Det er vigtigt, at man er opmærksom på, at få gjort visdomstænderne ordentligt rent, når man børster tænder, da der ellers er stor sandsynlighed for caries i selve visdomstænderne eller de nærmeste nabotænder.

Du kan få i alt fire visdomstænder – to i overmunden og to i undermunden. 

Hvornår får man sine visdomstænder? 

De fleste får deres visdomstænder, når de er i 20’erne. Det er dog ikke hos alle, at visdomstænderne træder frem – og mange mærker aldrig til deres visdomstænder, der blot lægger i kæben gennem hele deres liv. Det er vigtigt, at man får taget røntgenbilleder af tænderne med jævne mellemrum, for at sikre at visdomstænderne i kæben ikke gør skade. 

Skal visdomstænder fjernes? 

I nogle tilfælde er det nødvendigt at fjerne en eller flere visdomstænder. Dette kan blandt andet være nødvendigt, hvis en visdomstand er til gene for nabotanden på grund af pladsmangel, på grund af huller i tænderne, eller hvis der forekommer en cyste – en lomme med betændelse – omkring visdomstanden.

Hvordan fjernes en visdomstand? 

Hvis en visdomstand er brudt helt frem, kan det i nogle tilfælde være muligt at trække tanden ud hos tandlægen. Hvis tanden dog kun er lidt eller delvist brudt frem, skal tanden oftest opereres ud. Afhængig af hvordan tanden lægger i kæben, vurderer tandlægen om vedkommende kan fjerne den selv på tandklinikken, eller om det er nødvendigt at sende patienten videre til en specialtandlæge. 

Vi står altid til rådighed hos Bornholms Tandklinik

Har du brug for råd og vejledning i forhold til dine visdomstænder, eller er du eksempelvist i tvivl om hvorvidt dine visdomstænder er brudt frem eller ej, er du velkommen til at kontakte os på klinikken i Rønne eller klinikken i Klemensker. Du kan også læse mere om vores andre tandbehandlinger her.

Vi ser frem til at tage imod dig i tandlægestolen! 

Download en yderligere beskrivelse af behandlingen her