Implantater

Implantat Bornholm tandklinik

Hvad er et implantat?

Et implantat er en kunstig fastsiddende tandrod, der indsættes i selve kæbeknoglen. Den kunstige tandrod erstatter en manglende- eller beskadiget tand. Implantatet både ligner og føles som en helt naturlig tand. Et implantat er en fordelagtig behandling, hvis du har en tand, som er svært beskadiget. På den måde er et tandimplantat en erstatning for en (rigtig) tandrod. Behandlingen involverer typisk ikke andre tænder i munden.

Hvorfor skal man have lavet et implantat?

Implantater kan være nødvendige af flere forskellige grunde. Typisk får patienter lavet implantater, fordi en eller flere tænder er helt ødelagte, tabte eller fjernede – eksempelvis på grund af paradentose (tandkødssygdomme).  

Hvordan laves et implantat?

Hvis tandlægen vurderer, at du skal have indsat et implantat, foretages der først nogle røntgenbilleder af dit tandsæt. Herefter tages der aftryk af stedet, hvor implantatet skal indsættes. Ved selve indsættelsen af et implantat laves et hul i kæbeknoglen, hvorefter selve implantatet skrues ned i hullet. Implantatet er lavet af titanium – et metal, som kroppen naturligt accepterer. Når knoglen efter noget tid – typisk tre til fire måneder – er vokset fast til implantatet, sættes et led fast på implantatet. På dette led er det så muligt for tandlægen at sætte en tandkrone på. Typisk foregår behandlingen med lokalbedøvelse og man vil kun opleve få eller små gener efter operationen. Disse ømheder kan afhjælpes med almindelige smertestillende tabletter.

Undersøgelser viser at ca. 95 % af alle implantatbehandlinger stadig fungerer 10 år efter indsættelse. Det er dog væsentligt, at implantatet holdes rent og en god mundhygiejne er en forudsætning for, at implantatbehandlingen holder. Dette vil du få en grund indføring i hos tandlægen. Selve kronen på implantatet kan blive slidt gennem årene, hvorfor det er vigtigt, at man regelmæssigt får tjekket implantatet ved tandundersøgelser.

Fordele ved tandimplantater

Den største fordel ved et tandimplantat er, at den fungerer som en naturlig tand. Man er altså i stand til at tygge sin mad som med naturlige tænder. Desuden føles implantaterne som naturlige tænder i munden – modsat eksempelvis proteser, der er aftagelige og kan genere patienten på flere måder. Et tandimplantat kan typisk holde mere end 30 år.

Download en yderligere beskrivelse af implantatbehandlingen her