Tandproteser

Tandproteser Bornholm

Hvad er en tandprotese?

En tandprotese er en erstatning for en eller flere manglende tænder.
Der findes flere forskellige tandproteser, og de bliver alle speciallavet, så de passer præcist til din mund og kæbe.

Forskellige tandproteser

Der findes flere forskellige slags proteser. Overordnet kan de opdeles i 3:

– En overgangsprotese, der passer til dig, der mangler et par tænder.

– En overgangsprotese, der passer til dig, der mangler nogle tænder og i fremtiden skal have trukket flere ud.
Denne protese kan nemlig løbende justeres. 

– En helprotese, der passer til dig, der mangler alle dine tænder.

Tandlægen eller tandteknikkeren vil forklare dig om dine muligheder i forhold til hvilken protese, der passer til netop dig. I denne forbindelse vil der altid tages højde for, hvilke ønsker du selv har til protesen og eventuelt din økonomiske situation.

Hvordan ser en tandprotese ud?

Alle proteser – hvad end det er en delprotese, en overgangsprotese eller en helprotese – laves og formes, så de ligner naturlige tænder mest muligt. De skabes derfor i naturtro farver og kan formes, så de ligner dine naturlige tænder. Har du eksempelvis haft en tand, der syntes mørkere end dine andre tænder, kan dette efterlignes i protesen.

Hvordan vedligeholdes en tandprotese? 

Lige meget hvilken tandprotese du har fået, er det vigtigt, at den bliver holdt ren og passet på – nøjagtigt som med dine naturlige tænder. Dette gør man ved at tage protesen ud af munden og børste den. Vi anbefaler også, at du ofte, og specielt efter måltider, skyller protesen ren for madrester. Det er nok at benytte vand og sæbe, når du skal rengøre din tandprotese. Du skal dog passe på med at anvende varmt vand, da dette kan ændre protesens form. Ligeledes skal du være opmærksom på, at hvis du benytter tandpasta til at rengøre din protese, kan det være med til at slide på protesen, da din tandpasta kan indeholde slibemiddel. 

Hvad skal jeg være opmærksom på? 

Når man får en tandprotese, svinder ens gummer ind, så det er derfor vigtigt, at protesen løbende bliver tilpasset din mund og kæbe.

Du kan altid kontakte os på klinikken i Rønne eller klinikken i Klemensker, hvis du ønsker at vide yderligere om tandproteser eller andre tandbehandlinger

Download en yderligere beskrivelse af protesebehandlingen her